Per 1 januari 2022 gaat Stichting Rietveld & Ruys verder onder de vlag van Cultuurhuis Bergeijk. Aanleiding is de fusie tussen de stichtingen Eicha, Rietveld & Ruys en Bezoekerscentrum Teutenhuis. Deze laatste stichting heeft tegelijk met de fusie haar statuten en naam gewijzigd in stichting Cultuurhuis Bergeijk. Door deze fusie is de slagkracht vergroot van cultureel en cultuurhistorisch Bergeijk! Gelegen bij de beelden- en bloementuin vormt Cultuurhuis Bergeijk hét vertrekpunt voor de Rietveldsafari en andere inspirerende wandelingen. De vaste collectie loopt uiteen van designstoelen van 't Spectrum tot archeologische vondsten bij de grafheuvels en Rietveldhuis Van Daalen.

    

Een danskuil, een muziekvijver of een internationaal beeldhouwcentrum? In Bergeijk circuleerden vanaf de jaren vijftig wilde ideeën op gebied van de openbare ruimte, cultuur en recreatie. Zelfs Unesco toonde hiervoor haar belangstelling! Hoe zijn de plannen in de loop der tijd doorvertaald? Met de restauratie van Rijksmonument De Ploeg en het park van Mien Ruys, de herinrichting van het Patersbos, de vernieuwde Kattendans en Cultuurhuis Bergeijk krijgen de vooruitstrevende plannen op gebied van cultuur en recreatie steeds meer gezicht. Stichting Rietveld & Ruys gaf er een rijk geïllustreerd boekje over uit onder de titel Cultuurboulevard Bergeijk, geschreven door bestuurslid en kunsthistoricus Edwin van Onna. 

Voor €14,- te koop bij Cultuurhuis Bergeijk, Bruna Bergeijk, NAi Booksellers, ISBN 9789090348407.

  

Weer is een aantal beelden afgeleverd voor zomerexpo Beeld & Beleving Bergeijk: 'Circulatory' van Olaf Mooij en 'Opstanding' van Bertha Saveniers (nog in losse delen). Met dank aan Fiers Luyksgestel. De beelden zijn in juli en augustus te zien bij Openluchttheater De Hunnebergen in Luyksgestel; een van de pleisterplaatsen op de route. De fietsroute kent een totale afstand van 48 km, maar is ook heel goed in delen af te leggen.

    

Actie in het Mien Ruys Park waar de beelden van Eric Verhelst zijn geplaatst voor zomerevent Beeld & Beleving! Ook zijn de stenen van de live-kunstenaars - die tussen de 4000-7000 kilo wegen - naar hun definitieve plek in het park getakeld... Klaar om vanaf 4 juli te worden bewerkt door de beeldhouwers Marc de Winter (BE), Penka Nikova (BG), Philippe André (F) en Guy Janssen (BE).

   

Er zijn nieuwe paspoppen gevonden voor de verlengde expositie 'Nieuws uit Bergeyk - het goede wonen' in Cultuurhuis Bergeijk. Geschonken door Winters Trailers uit Luyksgestel (met dank aan Karien en Twan Winters)! De Ploegstoffen zijn weer gemouleerd door ontwerper Jetty van Wezel.
De expositie is verlengd t/m 29 augustus en loopt parallel aan de buitententoonstelling Beeld & Beleving. Het is nu nog wachten tot het Cultuurhuis open kan voor publiek.

 

 

 
De tentoonstelling 'Nieuws uit Bergeyk, het goede wonen' blijft helaas t/m 19 januari 2021 gesloten. Ook komt het weekend van 19-20 december voor Volkskrantlezers te vervallen. Deelnemers worden persoonlijk ingelicht.
Het initiatief van De Ploeg bijna 100 jaar geleden tot beheer van een rust- en herstellingsoord in Bergeijk krijgt hernieuwde betekenis in deze tijden van bezinning.

  

Als partner van Cultuurhuis Bergeijk werkt Stichting Rietveld & Ruys mee aan de nieuwe inrichting van de ontvangstruimte. Ook organiseren we de eerstvolgende wisseltentoonstelling over het goede wonen uit de gloriejaren van De Ploeg en 't Spectrum. Beide van oorsprong Bergeijkse merken waren en zijn nog steeds belangrijke spelers op gebied van interieurdesign. De woonafdeling van de Bijenkorf in Amsterdam verheugde zich ieder jaar op de nieuwe collectie uit Bergeijk, ‘het eiland van goede smaak’.

Vanaf 6 december te bezoeken op de donderdag-, vrijdag- en zondagmiddag in het Cultuurhuis!
 
Met dank aan Franken Architectuur, Franken Kleding, Stichting Beleef Bergeijk en de volgende bruikleengevers: Spectrum, De Ploeg /Artex, Bruns, Heemkundekring (nalatenschap Wim van Dooremolen), Textielmuseum Tilburg, Jan Biessen, Herma Godschalk, Myrna van Oosterhout, Willeke Poeliejoe, Willeke Ruwe, Annemarie Verhoeven, e.a.

 

 


In het kader van de expo FLOWers is in Cultuurhuis Bergeijk een informatieve expo ingericht over werk en leven van tuinarchitecte Mien Ruys. Je komt meer te weten over bijvoorbeeld Engelse invloeden, tuinen bij bedrijven, samenwerking met architecten en het gebruik van borders, bielzen en tegels. Deze reizende tentoonstelling - getiteld 'Mien Ruys, zoeken naar de heldere lijn' - is in bruikleen van de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart. 

De expositie is t/m 1 november te bezoeken gedurende de openingstijden van FLOWers: do, vrij, zo tussen 13.00-17.00 uur. Tip: combineer je bezoek met een ommetje door de beelden- en bloementuin (in herfsttooi) van Mien Ruys!!

 

 

 

Blogger Davide Knap reist door Nederland op zoek naar culturele hotspots en uitzonderlijke natuurplekjes. In Bergeijk liep hij de interactieve Rietveldwandelroute en schreef er een enthousiaste post over. 

"De Rietveldwandelroute laat goed zien hoe een groep mensen met visie bij elkaar werd gebracht en weer anderen gedreven figuren aantrok. En hoe in een tijdbestek van nog geen twintig jaar Bergeijk een centrum werd van De Stijl, Het Nieuwe Bouwen en modernisme. Daar op het Brabantse platteland. Gestold in de tijd."

Het verhaal spreekt voor zich, lees het hier! De app is te downloaden in de app store en via Visit Bergeijk ook verkrijgbaar als handige opvouwbare routekaart.

 

 

 

De unieke 'Tour Rietveldhuis' door woonhuis Van Daalen is uitgesteld vanwege Covid-19. De Rietveldsafari langs de andere Rietveldobjecten is nog steeds te boeken. U kunt zich hiervoor inschrijven via Visit Bergeijk. Vertoont u ziekteverschijnselen die wijzen op Covid-19, blijf thuis en meldt dit a.u.b. bij de organisatie. Tijdens de Rietveldsafari dient u altijd de 1,5 metermaatregel in acht te nemen. 

Foto: Rijksdienst Cultureel Erfgoed

 

De expositie Beeld & Beleving wordt helaas uitgesteld naar de zomer van 2021. Wil je toch alvast een voorproefje krijgen van wat dit brede sociaal-culturele evenement inhoudt? Bezoek dan de kakelverse website www.beeldenbeleving.nl met de laatste info over de bedoeling, het deelnemersveld, kunstwerken, partners en het side-programma. Hou de website in de gaten voor inhoudelijke updates en nieuwsberichten.

Webdesign: Burgmans-Reclame.

 

De recente maatregelen rondom het Coronavirus hebben bepaald dat de expositie Beeld & Beleving deze zomer geen doorgang kan vinden. Volgens het RIVM vormen evenementen een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt door de overheid verlengd tot 1 september. De eerste editie van Beeld & Beleving is daarom verplaatst naar volgend jaar. We vertrouwen erop dat we elkaar in 2021 alsnog kunnen ontmoeten bij dit brede sociaal-culturele evenement.

 

 

Goed nieuws aan het begin van het seizoen. Stichting Rietveld & Ruys is genomineerd voor de Cultuurprijs Bergeijk! In aanmerking komen kandidaten die een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan het culturele klimaat in de gemeente Bergeijk. Ze bereiken een groot en breed publiek en hebben een inspirerende invloed op de gemeenschap en/of cultureel leven. Vind je ook dat Stichting Rietveld & Ruys deze prijs verdient, breng dan voor 5 april je stem uit via: https://www.bergeijk.nl/home/stem-op-je-sport-en-cultuurheld_48846/ Op 14 april wordt tijdens het sport- en cultuurgala de winnaar bekend gemaakt. Mogen we rekenen op jouw stem?

Kijken, voelen, ruiken én luisteren! Dat kun je tijdens de buitenexpositie Beeld & Beleving zomer 2020. Kunst komt letterlijk tot leven in het Mien Ruys Park waar vier weken lang live wordt gebeeldhouwd. Fransman Philippe André, de Bulgaarse Penka Nikova en de Belgen Guy Janssen en Marc de Winter beitelen ter plekke een beeld uit een blok Belgisch hardsteen (arduin) van 2500-3000 kilo. Je kunt horen hoe de beelden zich langzaam uit de steen ‘bevrijden‘. Extra begeleiding wordt geboden aan mensen die doorgaans minder makkelijk met kunst in aanraking komen: blinden, slechtzienden, ouderen, mensen met een beperking en nieuwkomers met een taalachterstand. 

 Foto van George Kabel, door Gertjan LaurensHet seizoen 2019 van de Rietveldsafari en Tour Rietveldhuis Van Daalen is beëindigd. Wil je toch een voorproefje van wat het erfgoed van Rietveld & Ruys in Bergeijk inhoudt? Ga dan mee op reis en doe de virtual tour, ontwikkeld in opdracht van Visit Brabant.

https://www.onsite360.nl/projecten/rietveldenruys

360º panorama-views leiden je onder meer langs Rijksmonument De Ploeg, woonhuis Van Daalen, het straatmeubilair van Rietveld en de bloemen- en beeldentuin Mien Ruys.

Waar leent het park van Mien Ruys zich beter voor dan een beeldententoonstelling? In de zomer van 2020 krijgt dit idee daadwerkelijk vorm. Met de expositie Beeld & Beleving slaan Beeldhouwparadijs Hofmanheide en Stichting Rietveld & Ruys de handen ineen. Meer dan vijftig monumentale beelden zijn te zien in het park bij Rijksmonument De Ploeg, de Bloemen en Beeldentuin Mien Ruys en de diverse kernen van Bergeijk. Met elkaar verbonden door een fiets- en wandelroute. De selectie van (inter)nationale beeldhouwers door curator Frank Vaerten is bijna afgerond! Bijgaande foto van Olaf Mooij geeft een voorproefje...

Zestig minuten lang spanning, actie en sensatie met de Rietveld Escape Experience. De beroemde stoel van Gerrit Rietveld is in stukken gevallen en aan de spelers de eer en uitdaging om alle onderdelen te verzamelen. Zodra de deur dicht is, heb je een uur de tijd om de puzzels en raadsels op te lossen met de beroemde klok en abri van Rietveld als onderdeel. Ga de uitdaging aan en verbreek het record! Je vindt de escape experience in theater de Kattendans. Klik hier voor info en reservering.

In het park van Mien Ruys werd op 13 april door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix het tegeltableau van Ad Dekkers onthuld. Dit kunstwerk is een reconstructie van het origineel dat zich in Gouda bevond en rond 1970/71 werd ontworpen. Vanwege grootschalige verbouwing van de school waar het lag, moest het daar verdwijnen. Bergeijk leek de ideale plek voor een reconstructie omdat het werk verwantschap toont met het erfgoed van De Stijl en aansluit op het geometrische tuinontwerp van Mien Ruys. Het reliëf is opgebouwd uit witte stoeptegels en meet ruim 23 x 14 meter.

Foto: Henk Snaters

Van 10 september t/m 21 december 2018 is in de showroom van Bruns (Rijksmonument De Ploeg) de tijdelijke mini-expo ‘Mien Ruys 1904-1999; zoeken naar de heldere lijn’ te zien. Deze expositie is gebaseerd op de gelijknamige monografie van Leo den Dulk, de biograaf van Mien Ruys. Aan de hand van diverse informatiepanelen en materialen wordt het persoonlijke verhaal van Ruys belicht. Als tuinarchitect ontwierp ze in 1958 het landschapspark rond Rijksmonument De Ploeg. De showroom van Bruns is geopend op werkdagen van 10.00-16.00 uur. Entree gratis.

  

Na het succes van ‘100 jaar De Stijl’ in 2017 volgt wederom een primeur voor Bergeijk! Elke eerste vrijdag van de maand kunt u op begeleide tour door Woonhuis Van Daalen. Dit huis voor Ploeg- en Spectrumdirecteur Van Daalen en zijn gezin is in vrijwel authentieke staat bewaard gebleven. Beleef Rietvelds meesterwerk uit 1958 van binnen en van buiten! Op 4 mei 2018 start de eerste tour, meer info hier.

foto: Jan Biessen

Vanaf april t/m oktober nemen de gidsen van Stichting Rietveld & Ruys je weer graag mee op Rietveldsafari. De rondleiding start bij Cultuurhuis Bergeijk, vanwaar de gids je meeneemt langs hoogtepunten zoals de abri en klok van Rietveld en Rijksmonument De Ploeg, hét boegbeeld van moderne (Stijl-)architectuur in Brabant. Aansluitend kun je natuurlijk gebruik maken van het verleidelijke aanbod van de lokale horeca. Beleef Bergeijk in smaak en stijl! Meer info hier 

Foto: Jan Biessen 

 

Welkom bij de opening van de STIJLPARADE!

In het kader van 100 jaar De Stijl openen we de STIJLPARADE, een uniek evenement in het prachtig gerenoveerde Mien Ruys Park. Het park wordt gedurende dit topevenement ingericht als een gigantische huiskamer in het groen; een openluchtexpositie bestaande uit designmeubelen onder de titel “Zitten is een Werkwoord” .

Officiële opening 19 augustus om 14.00 uur door Thomas van Hulsel (wethouder Gemeente Bergeijk) en Frank Ruwe (voorzitter Stichting Rietveld & Ruys). Het Back to the Fifties dansfeest voert ons terug naar de tijd dat De Ploeg het levenslicht zag.

Om 21.30 uur vindt de wereldpremière van Talking Trees plaats door Bert Barten. Kom luisteren naar het geluid van de cedar en de eik!


Bergeijk viert ‘100 jaar De Stijl’ met het gratis toegankelijke cultuurfestijn de Stijlparade. Van zaterdag 19 t/m zondag 27 augustus staat er een tof PROGRAMMA voor je klaar in het Mien Ruys Park!

Van ochtend-yoga tot avondlezing en van de avonturenfilm Kuifje tot de indringende monoloog ‘Bep, dochter van Rietveld’ gespeeld door Audrey Bolder. We dansen in stijl tijdens de opening op zaterdag 19 augustus en luisteren naar de wereldpremière van ‘Talking Trees’ tijdens de (zon)Dag van het Park voorafgegaan door een stijlvolle ochtendmis.

Elke dag kun je luisteren naar muziek, zitten op bijzondere stoelen van designexpo ‘Zitten is een Werkwoord’, gluren naar de beeldhouwers van Hofmanheide, hangen aan de centrale bar, of aanschuiven bij Klein Postel. Vier deze zomer in Stijl en bezoek de Stijlparade! Gratis entree.


Onderdeel van de Rietveld Experience is de etalage-expositie "Bergeijk, eiland van goede smaak'. Een visuele ode aan de Bergeijkse designtraditie van De Ploeg en 't Spectrum in het kader van '100 jaar De Stijl - van Mondriaan tot Dutch Design'.

Met unieke 1-2-3-jurkjes van designer Ulf Mortiz en het meubeldesign van Martin Visser en Benno Premsela vieren we de glorieuze jaren zestig van Bergeijk als 'centrum van de wereld'.

Deze expo is t/m augustus te bewonderen in het Glazen Paviljoen bij de bloemen en beeldentuin Mien Ruys. In dit parkje staat ook een buitenbank van Gerrit Rietveld, oorspronkelijk ontworpen in 1958-59 voor de Calvé-fabrieken in Delft.

Bron en bruikleengever 1-2-3-jurkjes: Textielmuseum Tilburg

Wil je als ontwerper, maker of kunstenaar een bijzondere stoel in de spotlights plaatsen? Doe dan gratis mee met de openlucht expositie 'Zitten is een Werkwoord', onderdeel van de Stijlparade. Deze parkexpo vindt eind augustus 2017 plaats in het Mien Ruys park tegen het decor van Rijksmonument De Ploeg, ontworpen door Gerrit Rietveld. Met alle meubels samen creëeren we het grootste parkterras van Nederland!

Een basiscollectie van bijzondere meubels vormt de kern van de expo. 10 bekende ontwerpers en talenten hebben daarvoor hun bijdrage bevestigd. Benieuwd naar deze namen en hoe je zelf kunt deelnemen aan de parkexpo? Volg deze link naar de Stijlparadepagina. Hier vind je ook alle informatie en voorwaarden voor inschrijving.

foto: 'How to Sit', Antwan van Delft

Het bezoekerscentrum in Rijksmonument De Ploeg is geopend! Vanaf 3 april is op doordeweekse dagen de tentoonstelling RIETVELD RE_NEWED te zien. Geïnspireerd door Gerrit Rietveld, meester van Dutch Design, worden ontwerpen van de bekendste designers van deze tijd getoond: Martin Visser, Benno Premsela, Richard Hutten, Studio Rens, Sigrid Calon, Bertjan Pot, Studio Job, Maarten Baas en Aart van Asseldonk. De expositie is samengesteld door het team van WOTH (Wonderful Things magazine) en designer Aart van Asseldonk. Van Rietveld zijn drie originele stoelen te zien. Naast stoelontwerpen en interieurobjecten worden expressieve bronzen sculpturen van kunstenaar Toon Slegers getoond. De gastvrouwen en gastheren van Rietveld & Ruys heten u graag welkom aan de Riethovensedijk 20 in Bergeijk, locatie Bruns. Uitsluitend geopend: ma t/m vrij 10.00-16.00 uur, entree €3,50.

foto: Jan Biessen

 

 

Meer informatie?

Bezoekadres

Cultuurhuis Bergeijk
Domineestraat 8a
5571 EJ Bergeijk
T: 0497-558589
www.cultuurhuisbergeijk.nl

Postadres

Burg Magneestraat 96
5571 HG Bergeijk

Proclaimer - © Stichting Rietveld en Ruys - Webdesign by: Burgmans Reclame