Waar leent het park van Mien Ruys zich beter voor dan een beeldententoonstelling? In de zomer van 2020 krijgt dit idee daadwerkelijk vorm. Met de expositie Monumentaal Moment slaan Beeldhouwparadijs Hofmanheide en Stichting Rietveld & Ruys de handen ineen. Meer dan dertig monumentale beelden zijn te zien in het park bij Rijksmonument De Ploeg, de Bloemen en Beeldentuin Mien Ruys en de diverse kernen van Bergeijk. Met elkaar verbonden door een fiets- en wandelroute. De selectie van (inter)nationale beeldhouwers door curator Frank Vaerten is bijna afgerond! Bijgaande foto van Olaf Mooij geeft een voorproefje...

Zestig minuten lang spanning, actie en sensatie met de Rietveld Escape Experience. De beroemde stoel van Gerrit Rietveld is in stukken gevallen en aan de spelers de eer en uitdaging om alle onderdelen te verzamelen. Zodra de deur dicht is, heb je een uur de tijd om de puzzels en raadsels op te lossen met de beroemde klok en abri van Rietveld als onderdeel. Ga de uitdaging aan en verbreek het record! Je vindt de escape experience in theater de Kattendans. Klik hier voor info en reservering.

In het park van Mien Ruys werd op 13 april door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix het tegeltableau van Ad Dekkers onthuld. Dit kunstwerk is een reconstructie van het origineel dat zich in Gouda bevond en rond 1970/71 werd ontworpen. Vanwege grootschalige verbouwing van de school waar het lag, moest het daar verdwijnen. Bergeijk leek de ideale plek voor een reconstructie omdat het werk verwantschap toont met het erfgoed van De Stijl en aansluit op het geometrische tuinontwerp van Mien Ruys. Het reliëf is opgebouwd uit witte stoeptegels en meet ruim 23 x 14 meter.

Foto: Henk Snaters

Van 10 september t/m 21 december 2018 is in de showroom van Bruns (Rijksmonument De Ploeg) de tijdelijke mini-expo ‘Mien Ruys 1904-1999; zoeken naar de heldere lijn’ te zien. Deze expositie is gebaseerd op de gelijknamige monografie van Leo den Dulk, de biograaf van Mien Ruys. Aan de hand van diverse informatiepanelen en materialen wordt het persoonlijke verhaal van Ruys belicht. Als tuinarchitect ontwierp ze in 1958 het landschapspark rond Rijksmonument De Ploeg. De showroom van Bruns is geopend op werkdagen van 10.00-16.00 uur. Entree gratis.

  

Na het succes van ‘100 jaar De Stijl’ in 2017 volgt wederom een primeur voor Bergeijk! Elke eerste vrijdag van de maand kunt u op begeleide tour door Woonhuis Van Daalen. Dit huis voor Ploeg- en Spectrumdirecteur Van Daalen en zijn gezin is in vrijwel authentieke staat bewaard gebleven. Beleef Rietvelds meesterwerk uit 1958 van binnen en van buiten! Op 4 mei 2018 start de eerste tour, meer info hier.

foto: Jan Biessen

Vanaf april 2018 nemen de gidsen van Stichting Rietveld & Ruys je weer graag mee op Rietveldsafari. De rondleiding start bij TIP (voorheen VVV), vanwaar de gids je meeneemt langs hoogtepunten zoals de abri en klok van Rietveld en Rijksmonument De Ploeg, hét boegbeeld van moderne (Stijl-)architectuur in Brabant. Voorafgaand of aansluitend kun je natuurlijk gebruik maken van het verleidelijke aanbod van de lokale horeca. Beleef Bergeijk in smaak en stijl! Meer info hier 

Foto: Jan Biessen 

 

Welkom bij de opening van de STIJLPARADE!

In het kader van 100 jaar De Stijl openen we de STIJLPARADE, een uniek evenement in het prachtig gerenoveerde Mien Ruys Park. Het park wordt gedurende dit topevenement ingericht als een gigantische huiskamer in het groen; een openluchtexpositie bestaande uit designmeubelen onder de titel “Zitten is een Werkwoord” .

Officiële opening 19 augustus om 14.00 uur door Thomas van Hulsel (wethouder Gemeente Bergeijk) en Frank Ruwe (voorzitter Stichting Rietveld & Ruys). Het Back to the Fifties dansfeest voert ons terug naar de tijd dat De Ploeg het levenslicht zag.

Om 21.30 uur vindt de wereldpremière van Talking Trees plaats door Bert Barten. Kom luisteren naar het geluid van de cedar en de eik!


Bergeijk viert ‘100 jaar De Stijl’ met het gratis toegankelijke cultuurfestijn de Stijlparade. Van zaterdag 19 t/m zondag 27 augustus staat er een tof PROGRAMMA voor je klaar in het Mien Ruys Park!

Van ochtend-yoga tot avondlezing en van de avonturenfilm Kuifje tot de indringende monoloog ‘Bep, dochter van Rietveld’ gespeeld door Audrey Bolder. We dansen in stijl tijdens de opening op zaterdag 19 augustus en luisteren naar de wereldpremière van ‘Talking Trees’ tijdens de (zon)Dag van het Park voorafgegaan door een stijlvolle ochtendmis.

Elke dag kun je luisteren naar muziek, zitten op bijzondere stoelen van designexpo ‘Zitten is een Werkwoord’, gluren naar de beeldhouwers van Hofmanheide, hangen aan de centrale bar, of aanschuiven bij Klein Postel. Vier deze zomer in Stijl en bezoek de Stijlparade! Gratis entree.


Onderdeel van de Rietveld Experience is de etalage-expositie "Bergeijk, eiland van goede smaak'. Een visuele ode aan de Bergeijkse designtraditie van De Ploeg en 't Spectrum in het kader van '100 jaar De Stijl - van Mondriaan tot Dutch Design'.

Met unieke 1-2-3-jurkjes van designer Ulf Mortiz en het meubeldesign van Martin Visser en Benno Premsela vieren we de glorieuze jaren zestig van Bergeijk als 'centrum van de wereld'.

Deze expo is t/m augustus te bewonderen in het Glazen Paviljoen bij de bloemen en beeldentuin Mien Ruys. In dit parkje staat ook een buitenbank van Gerrit Rietveld, oorspronkelijk ontworpen in 1958-59 voor de Calvé-fabrieken in Delft.

Bron en bruikleengever 1-2-3-jurkjes: Textielmuseum Tilburg

Wil je als ontwerper, maker of kunstenaar een bijzondere stoel in de spotlights plaatsen? Doe dan gratis mee met de openlucht expositie 'Zitten is een Werkwoord', onderdeel van de Stijlparade. Deze parkexpo vindt eind augustus 2017 plaats in het Mien Ruys park tegen het decor van Rijksmonument De Ploeg, ontworpen door Gerrit Rietveld. Met alle meubels samen creëeren we het grootste parkterras van Nederland!

Een basiscollectie van bijzondere meubels vormt de kern van de expo. 10 bekende ontwerpers en talenten hebben daarvoor hun bijdrage bevestigd. Benieuwd naar deze namen en hoe je zelf kunt deelnemen aan de parkexpo? Volg deze link naar de Stijlparadepagina. Hier vind je ook alle informatie en voorwaarden voor inschrijving.

foto: 'How to Sit', Antwan van Delft

Het bezoekerscentrum in Rijksmonument De Ploeg is geopend! Vanaf 3 april is op doordeweekse dagen de tentoonstelling RIETVELD RE_NEWED te zien. Geïnspireerd door Gerrit Rietveld, meester van Dutch Design, worden ontwerpen van de bekendste designers van deze tijd getoond: Martin Visser, Benno Premsela, Richard Hutten, Studio Rens, Sigrid Calon, Bertjan Pot, Studio Job, Maarten Baas en Aart van Asseldonk. De expositie is samengesteld door het team van WOTH (Wonderful Things magazine) en designer Aart van Asseldonk. Van Rietveld zijn drie originele stoelen te zien. Naast stoelontwerpen en interieurobjecten worden expressieve bronzen sculpturen van kunstenaar Toon Slegers getoond. De gastvrouwen en gastheren van Rietveld & Ruys heten u graag welkom aan de Riethovensedijk 20 in Bergeijk, locatie Bruns. Uitsluitend geopend: ma t/m vrij 10.00-16.00 uur, entree €3,50.

foto: Jan Biessen

 

 

Meer informatie?

Bezoekadres

Bezoekerscentrum De Ploeg
Riethovensedijk 20
5571 CR Bergeijk
Open: ma t/m vrij 10.00-16.00 uur

Postadres

Burg Magneestraat 96
5571 HG Bergeijk

Proclaimer - © Stichting Rietveld en Ruys - Webdesign by: Burgmans Reclame